Mosjon

Det er mye som er sagt om grand danois og mosjon, og mange er alt for forsiktige med sin grand danois. Valpen vokser jo utrolig fort til å begynne med så man er nødt til å skåne den fra feil type mosjon og gale belastninger. En liten valp kan godt være ute og leke hele dagen, men den må ha muligheter til å legge seg ned og hvile når den ønsker. En liten valp skal ikke mosjoneres ved å gå på tur. Det er helt nødvendig å lære valpen å gå i bånd og ta den med seg for å oppleve nye ting, men den skal ikke gå for lange turer. Det er heller ikke nødvendig å bære valpen opp og ned korte trapper hele tiden, er ikke trappen for bratt eller glatt er det bare fint at valpen venner seg til å gå i trapper. Ingen valp tar skade av å gå et par trinn opp eller ned! Hvis du derimot bor flere etasjer opp slik at det blir en belastning for valpens ben å jumpe nedover og oppover ville jeg ha båret den eller tatt heisen. Har du trapper som er veldig glatte eller som er åpne slik at du er redd for at valpen skal falle er det lurt å støtte den litt. I tillegg er det lurt å løfte hunden inn og ikke minst ut av bil en god stund fremover, fra de største bilene er det et god sprang som valpens forben og skulder definitivt ikke har godt av! Blir valpen for stor slik at du ikke kan klare å løfte den kan du alltids finne en måte å hjelpe den litt på uansett, særlig hvis underlaget den skal lande på er hardt som for eksempel asfalt eller betong. Det finnes nå også ramper og få kjøpt som du kan slå sammen og ha liggende i bilen.

Jogging, sykling og trekking på ski skal man ikke gjøre med en grand danois før den er utvokst, og det er den ikke før den er over halvannet, ofte bortimot to, år. Den bør heller ikke bære kløv med noe tyngde i kløven før den er helt ferdig utvokst.

En voksen grand danois derimot har ikke vondt av mosjon, snarere tvert om! Ønsker du å ha en friskt og sunn hund til den er gammel og mett av dage er den lureste investeringen du kan gjøre å gi den jevnlig mosjon. Det er bedre å gå en times tur hver dag i hverdagene enn å gå 10 minutter hver dag og 4 timer på søndag!

Og husk at hjernen også trenger mosjon, ikke bare kroppen. Det er fint og nødvendig med fysisk trening, men hunder trenger også noe annet, så la dem bryne seg på oppgaver som lydighet, spor eller sirkuskunster. Det er nok av aktiviteter å ta seg til for den som har hund og ønsker å bruke den til noe annet enn som pynt foran peisen!

TilbakeUt på tur, aldri sur!
Foto: Ida Nygaard©