Renslighet

Mange som kommer hjem med en ny valp lurer på hvordan man skal få den renslig slik at man ikke trenger å ”punktvaske” gulvene så ofte. Generelt kan man si at tisper er lettere å få til å bli renslige enn hannhunder, og det er enklere med valper som man får hjem på vår, sommer eller tidlig høst. 

De vanlige tommelfingerreglene er å ta ut valpen rett etter at den våkner, når den har spist, når den har lekt, eller når det er en stund siden den har vært ute. Vårt beste tips er i tillegg til dette å fotfølge valpen så lenge den er våken og beveger seg rundt. I det øyeblikket de setter seg ned for å lage en liten dam er man på plass, løfter dem opp og bærer dem ut. Du trenger ikke å kjefte eller si noe som helst, bare gi dem masser av ros når de gjør sitt ærend ferdig ute. Hvis valpen begynner å snuse veldig i bakken og gå rundt i sikler med halen høyt oppe er dette også en god indikasjon på at du må få den ut så fort som mulig. Jo færre ulykker valpen får lov til å lage inne, desto fortere vil den bli renslig. Hvis den får anledning til å lage ulykker inne ca annen hver gang, er det ikke sikkert at den så lett skjønner at den skal gå på do ute. Valpen har jo ingen forutsetning for å forstå at det er galt av den å gjøre fra seg innendørs. Det er det vi som må lære dem, og jo mer konsekvente vi klarer å være på dette området desto fortere lærer valpen. Om natten kan det være lurt å lufte hunden godt som det siste du gjør før du legger deg og i tillegg stå opp en gang i løpet av natten og ta valpen ut. NB! når du lufter valp om natten, ta den alltid i bånd! Det er ikke noe mer irriterende enn å stå ute i slåbrok klokken tre om morgenen i fem grader og regn og rope på en valp som leker sisten! Hvis du velger å stå opp om natten må du passe på at du gradvis forskyver tidspunktet lengre og lengre mot morgenen slik at valpen ikke innarbeider seg en vane at den skal ut klokken 03. Hunder blir flinke til å kunne klokken og etterhvert vil valpen komme deg i forkjøpet og vekke deg isteden... 

Selv om man har kommet dit hen at valpen går til døren for å vise at den må ut, er du til å begynne med nødt til å være der i et tigersprang. Er du ikke det går det hele på gulvet, enkelt og greit. Gradvis vil så valpen opparbeide mer kontroll over blæren slik at den vil klare å holde seg.

Dersom du har virkelig store problemer med å få valpen til å slutte å tisse inne kan det være lurt å få det sjekket hos veterinær, det kan være at den har f.eks. blærekatarr. Merk også at noen hunder, og da særlig hannhunder, kan begynne å tisse inne igjen under puberteten, mens tisper kan ha noen ulykker under løpetid.

Tilbake