Litt om hundespråk

Hundens språk kan enkelt sagt deles inn i to hovedgrupper bestående av dempende og dominante signaler. De dempende signalene har til hensikt å si at ”jeg er ikke interessert i en konflikt med deg”, mens en hund vil oftest med de dominante signalene forsøke å si at den er en annen hund overlegen. I tillegg finnes det signaler som ikke så lett passer inn i disse to gruppene, som for eksempel lukt, uling og muligens identitet.

Mange hundeeiere tror feilaktig at en hund som viser mange dominante signaler er en dominant hund, mens en som viser flest dempende signaler er en litt feig hund som ikke tørr å ta en utfordring. Det viser seg at det motsatte som regel er det rette. En hund med mange dempende signaler har ikke behov for å ”vise seg” og er dermed som regel den andre hunden overlegen, mens en som pøser på med dominante signaler som oftest er usikker og kanskje direkte redd. De dominante signalene har da tilhensikt å skremme den andre hunden til å gå vekk. Hvis man ser to hunder som havner i en ”meningsutveksling” er det som oftest den hunden som er hissigst og viser flest dominante signaler som havner underst.

Generelt kan man si om signalene at de dempende signaler er oftest nedenfra og opp med tyngdepunktet bakover, mens de dominante er ovenfra og ned med tyngdepunktet frempå.

Blant de dempende signaler kan det kort nevnes:

Noen dominante signaler vil være:

Lær deg selv å se etter disse signalene i din omgang med hunden. Da vil du fort se at hunden din faktisk har forsøkt å si deg mye fra den kommer inn i rommet til den er borte hos deg i sofaen. Se også etter signalene når din hund møter andre hunder på tur. Blir du bevisst på dette får du mye mer ut av turen din og er du interessert kan jeg love deg at din omgang med hunden din vil gi deg mye mer enn før!

Tilbake


Foto: Ida Nygaard©