Passer du som eier av en grand danois?

Ø     Har du tid nok?
Ingen hund, uansett rase, kan overlates til seg selv alt for lenge, og dette gjelder spesielt en grand danois. Grand danoisen trives best når den kan være samme med eieren mesteparten av døgnet. Du egner deg ikke som hundeeier dersom du har en livsstil som tilsier at du er på jobb i 8-9 timer, kommer hjem, snur i døren og så går ut med venner eller til nærmeste treningsstudio!

Ø     Har du tid til mosjon av hunden?
En grand danois trenger jevn mosjon, og du må regne med å sette av minimum en time til tur hver dag. Og med det mener jeg hver dag, 365 dager i året. I tillegg  må de ha anledning til å gå ut og gjøre fra seg på flere mindre turer i løpet av døgnet.

Ø     Har du tid til å trene med hunden? 
I tillegg til turer trenger hunden også å bruke hode sitt. Den trenger å lære grunnleggende ferdigheter, dvs hverdagsdressur, slik at du og hunden kan ha et hyggelig samvær. I tillegg trenger hunden din å bruke hode sitt litt hver dag i form av trening. Spor, lydighet eller ”sirkuskunster”, hva det er spiller mindre rolle så lenge du og hunden har det gøy sammen!

Ø     Har du det som trengs til å holde skikk på en så stor hund?
Det er ikke til å komme bort fra at en grand danois er en stor hund! Den må være lydig for ellers vil du ikke klare å ha den under kontroll. Er du typen til å jobbe mye med den unge hunden og siden være konsekvent hele tiden i hundens levetid? Dersom du er har en mer ”la-det-skure”-holdning og ikke alltid mener ”nei” når du sier det, er det kanskje bedre for deg å ha en mindre rase?

Ø     Har du plass nok?
En grand danois trenger litt plass for å trives. Som voksen er den forholdsvis rolig inne, men som ung er det lett for at det klør litt i tennene og alt av inventar kan da bli gjenstand for ”tyggegalskapen”. Det enkleste er da å lage et eget rom til hunden, eller eventuelt sette av en krok i et annet rom. En grand danois skal ikke ligge i bur i time etter time! Du finner ikke noe ferdig bur i en dyrebutikk som er av tilfredsstillende størrelse for en grand danois!

Ø     Reiser du mye og kan ikke ta med deg hunden?
Er du mye på reise er du avhengig av å ha en pålitelig hundepasser! Etter min mening er ikke en grand danois er en rase som egner seg for lange og/eller hyppige opphold på kennel, så dersom du ikke har avlastning som du vet er å stole på bør du kanskje heller bli hundepasser enn å ha en hund selv?

Ø     Har du stor nok bil?
Har du tenkt på hva du skal gjøre når du og familien skal på påskeferie, med ski, snowboard, akebrett, syv bager med klær og et ukjent antall poser og ting og tang? Er det da plass til en grand danois i bilen i tillegg?

Ø     Har du råd?
En grand danois koster litt i innkjøp, men det kan man overleve med dersom man sparer. Du trenger et minimum av utstyr og ikke minst fôr. Det er helt klart at kostnaden avhenger av hva du fôrer med, det finnes enkelte gode fôr helt ned i 300,- til 400,- for 15 kg, men oppad er det knapt nok en grense. Du må kanskje regne med at det går med nesten en sekk på 15 kg på litt over en uke når de spiser som verst. Er du klar for å betale kanskje over 2000,- kr i fôr i måneden?
I tillegg kommer vaksiner, forsikring og veterinærregninger. Ikke alle forsikringsselskaper har like gode avtaler og en større operasjon for eksempel for magedreining kan fort komme opp i 20.000,-. Det er ikke alltid du får igjen hele dette beløpet på forsikringen og mange ganger må du legge ut for hele beløpet. Dette er en stor hund og dersom hunden din trenger medisiner skal det store doser til, noe som også kan bli en betydelig tilleggskostnad!

Har du tenkt nøye igjennom disse (og kanskje svært mange andre spørsmål som jeg ikke har tatt med) så kan du begynne å se deg om etter verdens beste firbente kamerat! 

Tilbake

                       
                       Foto: Ida Nygaard©